Transalpina, cea mai înaltă șosea din țara noastră, traversează regiuni extraordinare pentru a-ți oferi peisaje de poveste.
Supranumită “Drumul regelui”, Transalpina este în același timp o destinație, atracție, traseu și obiectiv turistic. Dar nu doar atât. Este drumul care îți arată cel mai bine că nu destinația contează cel mai mult, ci călătoria în sine.
Traseul pe Transalpina este o experiență ce îți va face cunoștință cu oamenii munților, cu păstoritul, cu mâncarea de la stână și cu peisaje ce îți taie răsuflarea.
Hai să descoperi mai multe despre Transalpina, șoseaua ce leagă țara de dincolo de munți de cea de peste aceștia.
- Traseu Transalpina, hartă și curiozități
- Program Transalpina
- Obiective turistice Transalpina
- Cazare Transalpina
- Restaurante Transalpina – Unde se mănâncă bine?
Transalpina – traseu, harta & curiozități
Un pic mai puțin mediatizată decât sora ei, Transfăgărășanul, Transalpina este șoseaua superlativelor.
Vestitul drum taie în două, transversal, Carpații Meridionali, în zona Munților Parâng – una dintre cele mai spectaculoase regiuni montane ale țării.
Urmărește aici VLOG-ul Transalpina 2023:
Ce traseu urmează șoseaua Transalpina?
Traseul Transalpina leagă orașele Novaci, din județul Gorj, cu Sebeșul, din județul Alba.
Șoseaua străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Traseul include localități montane spectaculoase, precum Rânca, Obârșia Lotrului sau Șugag.
De asem*nea, tot pe acest traseul Transalpinei ai ocazia să admiri Lacul Oașa, un frumos lac de acumulare sau Lacul Tău Bistra, cu priveliști splendide.
Transalpina hartă – Vezi traseul detaliat
Vezi mai jos traseul Transalpina pe hartă:
Deși apare că poți parcurge acest traseu în mai puțin de 3 ore, realitatea este că ai nevoie de mult mai mult timp pentru a te bucura cu adevărat de Transalpina.
Noi ne-am rezervat 3 zile pentru acest traseu, timp în care am profitat la maxim de splendoarea naturii de aici.
Ce altitudine și lungime are Transalpina?
Transalpina ajunge la o altitudine de 2145m, fiind astfel cea mai înaltă șosea din România. Altitudinea maximă o atinge în județele Gorj și Vâlcea, pe o porțiune de 20 de kilometri.
În zona vârfurilor Dengheru (2.084m), Păpușa (2.136m), Urdele (2.228m), Iezer (2.157m) și Muntinu (2.062m) peisajele sunt parcă desprinse din filme. Există zone panoramice unde poți opri mașina pentru a contempla frumusețea uluitoare a crestelor.
Transalpina are o lungime de 148 km și leagă 2 lumi: Transilvania și Oltenia. Este liantul dintre oameni și civilizații. Drumul antic medieval și modern pe care trebuie să îl parcurgi măcar o dată.
Program Transalpina – Când este deschisă Transalpina?
Fiind o șosea montană, Transalpina este închisă pe timpul iernii. De aceea, trebuie să te informezi bine înainte să pleci la drum.
Noi am învățat acest lucru pe teren, când în iarna lui 2022 am vrut să ajungem la Rânca.
Așadar, iată care este programul Transalpina 2023:
Traseul complet al Transalpinei s-a deschis anul acesta pe 16 iunie. În general, pe timpul verii, până la primele fulguieli, Transalpina este deschisă circulației.
Pe timpul iernii, DOAR o anumită porțiune a Transalpinei este ÎNCHISĂ circulației. Aceasta este porțiunea dintre Rânca și Obârșia Lotrului. Zona aceea devine impracticabilă între octombrie/ noiembrie și lunile de vară.
Așadar, pe timp de iarnă la Rânca poți ajunge doar din Novaci și NU din Obârșia Lotrului. De exemplu, dacă vrei să mergi din stațiunea Straja la Rânca, trebuie să te întorci în apropiere de Târgu Jiu.
Astfel, nu există un program stabil de circulație pe Transalpina. Acesta diferă de la an la an. Anul trecut circulația a fost restricționată în noiembrie, pe când în 2021 a fost închisă în octombrie. Fii mereu la curent cu actualizările oficiale.
Mai mult, asigură-te că ai mașina echipată bine de iarnă. Aceasta deoarece și secțiunile practicabile nu sunt 100% curățate de zăpadă.
Obiective turistice Transalpina – Ce poți vizita
Transalpina este pentru iubitorii de natură, drumeții, ski sau pur și simplu deconectare din tumultul urbanului.
Transalpina ascunde printre crestele Parângului și Munților Șureanu niște peisaje pastorale demne tablourile lui Grigorescu.
Urcând pe Transalpina, dinspre Novaci, nu ai nevoie de nu știu ce obiective turistice pentru a te simți explorator. Ci doar de o inimă deschisă la frumos, care să te facă să apreciezi fiecare colțișor.
Iată ce poți vizita pe Transalpina, din lucrurile pe care și noi le-am făcut/ văzut:
- Vizitează Rânca, și nu doar pentru ski – Domeniul schiabil Rânca este renumit pentru cele 6 pârtii frumoase, însă localitatea merită vizitată în orice anotimp.
- Fă un popas în apropiere de Vârful Păpușa
Vârful Păpușa are 2136m, iar șoseaua te duce chiar lângă el. Fă aici un popas pentru a te bucura de priveliște.
- Oprește-te la Stâna Ștefanu
Nu ai cum să treci pe lângă această stână și să nu te oprești. Măcar pentru un bulz tradițional, și tot trebuie să faci un popas. Dar despre acest loc vorbim mai pe larg mai jos.
- Vizitează Obârșia Lotrului – Aici poți mânca cei mai buni păstrăvi de pe Transalpina.
- Plimbă-te cu caiacul pe Lacul Oașa
Lacul Oașa este un splendid lac de acumulare pe Lotru. Aici poți închiria hidrobiciclete sau caiace pentru a te plimba pe lac.
- Vizitează Barajul Oașa
- Admiră Lacul Tău-Bistra – Lacul Tău Bistra este un alt lac de acumulare de pe Transalpina, de data aceasta la confluența dintre râurile Sebeș și Bistra. Aici se află un frumos loc de relaxare – Popasul Regelui.
- Vizitează Șugagul – Șugagul este un sat muntean cu o istorie îndelungată. Aici se află o expoziție etnografică ce prezintă viața oierilor din zonă și ritmul lor de viață ce gravita în jurul transhumanței.
- Mergi la Căpâlna – În localitatea Căpâlna se află ruinele cetății dacice Căpâlna. Deoarece se află sus, pe un deal, este mai ușor accesibilă vara. Deși abia se mai văd ruinele, peisajul este superb.
Cu siguranță, Transalpina are de oferit mai mult decât atât.
Pentru iubitorii de schi, zona este bogată în stațiuni montane dedicate acestui sport.
Vezi și:
- Domeniul schiabil Șureanu
- Stațiunea Straja
Dacă ai fost deja aici, scrie-ne în comentarii ce loc de pe traseu ți-a rămas la suflet.
Cazare Transalpina – Ce hotel/ pensiune să alegi?
Transalpina abundă în opțiuni de cazare. Totuși, atât în sezonul de vară, cât și în cel de iarnă, acestea ajung să pară insuficiente, comparativ cu cererea.
De aceea, vrem să îți prezentăm câteva opțiuni foarte bune de cazare Transalpina, ce să contribuie la reușita vacanței tale.
Noi știm cum este cu cazările, nu totul este ceea ce pare. Așa este și pe Transalpina. Iată de ce am ales să îți prezentăm doar locațiile pe care le-am încercat, unde ne-am cazat și ne-a plăcut.
Deoarece am urcat pe Transalpina venind dinspre Râmnicu Vâlcea, primul nostru popas peste noapte a fost la Rânca.
Hanul Lupilor Transalpina – Casă și masă în Rânca
Trebuie să recunoaștem că la Hanul Lupilor am ajuns pentru masă. Auzisem că te mănâncă bine aici, și am vrut să încercăm experiența. Dar despre asta vorbim un pic mai încolo. Ideea este că tocmai plecasem de la o cazare unde ne rezervasem o noapte. însă nu puteam rămâne din cauza condițiilor. Așa că am întrebat de o cameră aici, la Hanul Lupilor.
Am rămas peste noapte la ei, și foarte bine am făcut. Camera ne amintea de o frumoasă cabană de munte, iar atmosfera era ca acasă. Dimineața aceea petrecută pe balconul cu vedere la munte, sub mângâierea razelor blânde, va rămâne mereu cu mine.
Cabana Oașa – Relaxare în mijlocul naturii
Următorul nostru popas peste noapte a fost la Cabana Oașa. Ne doream să explorăm mai mult zona, iar pentru aceasta ne trebuia mai mult timp.
Așa că am închiriat una dintre cele 18 căbănuțe aflate atât aproape de drum, cât și aproape de lacul Oașa.
Fiecare căbănuță este din lemn, iar interiorul îți dă sentimentul de căldură familială. Cu baie în cameră și băncuță în fața ușii, căbănuța de aici a fost tot ce aveam nevoie.
Cabana Oașa dispune și de camere în pensiunea mai mare pe care o dețin, însă căbănuțele ne-au cucerit.
La nici 100 de metri de cabană se află lacul Oașa, unde am admirat apusul chiar din caiac. Rar am mai avut acest sentiment de liniște precum cel trăit aici, cu padela în mână sau în hamac.
Popasul Regelui – Locul de popas în Tău-Bistra
Terasa luminată și glasurile vesele ale turiștilor ne-au făcut să ne oprim. Am ajuns aici în prima noastră călătorie pe Transalpina, într-o iarnă frumoasă și plină de zăpadă.
Luminile calde ale felinarelor din restaurant ne-au îndemnat să luăm cina înăuntru.
Apoi, ne-am odihnit în cea mai confortabilă cameră pe care o puteam găsi în zonă.
Nu trebuie să fi rege ca să vii aici. Dar vei fi tratat regește.
Citește mai jos și experiența noastră la restaurantul Popasul Regelui ⬇
Restaurante Transalpina – Unde se mănâncă bine
Când vizitezi Transalpina, îți dorești să experimentezi gastronomia locală, gustul bucatelor făcute după rețete tradiționale.
Și noi ne-am dorit același lucru. De aceea, am căutat restaurante, stâne sau terase unde să degustăm ce înseamnă cu adevărat Transalpina.
Iată unde am mâncat bine pe Transalpina:
Restaurantul Hanul Lupilor Rânca
Ți-am vorbit un pic mai devreme despre pensiunea lor, iar acum a venit timpul să vorbim despre mâncare. Ei bine, aici nu doar mâncarea este foarte bună, dar și atmosfera interioară este deosebit de primitoare.
Ne-am așezat în locul de unde aveam cea mai frumoasă priveliște asupra munților. După ce am comandat un bulz cu muuuultă brânză și o tigaie a ciobanului cu carne și mămăligă, am început să depănăm amintiri de peste zi.
Mai apoi am aflat de vestita pizza a casei, și am încercat-o și pe aceasta. Totul, de la servire și până la mâncare a fost mai mult decât ne-am așteptat.
La Stâna Ștefanu – Popasul din munți
Aici ne-am dorit mult să ajungem. Știam că pe Transalpina există o stână unde poți mânca bulz făcut pe grătar și pastramă de oaie și tare ne-am bucurat când l-am găsit – La Stâna Ștefanu!
Locul se află chiar pe marginea drumului, între Rânca și Obârșia Lotrului. Deci nu ai cum să îl ratezi.
Aceasta este o veche stână transformată în Punct Gastronomic Local, ce servește un preparat deosebit: Tocanul de oaie. Toate delicatesele se fac afară, sub ochii tăi.
Bineînțeles că am vrut să încercăm din toate. Bulzul cu brânză de burduf ți se topește în gură, iar pastrama de oaie la fel. Tocanul este ceva deosebit, gătit în seu de oaie, cunoscut drept cea mai veche mâncare din carne de oaie. Trebuie încercat. La final, ne-am delectat cu clătite pufoase cu gem de afine, făcut la ei în curte.
Și, ca și când toate acestea nu ar fi fost suficiente, tot aici se află o expoziție etnografică organizată cu drag de băcița Mărioara Babu. La plecare, îmbraci cojocul de lână ciobănesc și rămâi cu o amintire pentru mult timp de acum înainte.
Restaurantul și terasa Popasul Regelui – Tău Bistra
Rar am mai găsit locuri unde ciorba să fie ciorbă și tochitura, tochitură. Aici, la Popasul Regelui, le-am savurat pe amândouă.
De fapt, uneori chiar ne-am oprit aici fie doar și pentru o ciorbă. Nu doar că peisajul este minunat, dar are locul acesta ceva aparte, al lui.
Din prima am fost plăcut surprinși de porțiile generoase, ce se vede că au fost gătite cu drag. Orice am comandat, de la ciorbă de burtă la papanași, a fost foarte bun.
Fii sigur că faci un popas aici în drumul tău pe Transalpina!
Așadar, ce spui – merită să vizitezi Transalpina? Ai fost aici?